Ofset Baskı Nedir?
Ofset baskı tekniği, yağ bazlı mürekkep ile suyun birbirine karışmaması prensibine dayanarak kalıp üzerine fotografik yöntemlerle aktarılır. Tabaka ofset baskı makinelerinin her bir ünitesinde kalıp silindiri, blanket, basınç silindiri, mürekkep ve su tatbik sistemleri bulunur.
Ofset ismi Türkçeye İngilizcedeki "off-set" kelimesinden geçmiştir. Sırasıyla mürekkebin dolaylı yolla kauçuk vasıtasıyla kağıda geçmesi demektir. Her türlü belli gramaja kadar kâğıt nevi materyal üzerine baskı sonucu alması mümkündür.
Ofset Baskı Nasıl Yapılır?
Temel prensip olarak kullanılacak mürekkep ve suyun birbirine karışmamasına dayanan bu yöntem de baskı olan yüzeyle olmayan yüzey arasında fark yoktur. Bu sayede mürekkep su ile karışmaz. Makine içerisindeki parçalar su tutarken mürekkep baskı üzerine itilir.
Baskı yapılan kağıt emülsiyon ile kaplanır. Makine baskı yaparken farklı silindir mekanizmaları kullanır. Mürekkep için ayrı su için ayrı merdaneler bulunur. Baskı yapılacak yüzeye mürekkep diğer yüzeye su uygulanır. Mürekkepli taraf blankete verilir. Blankette bulunan esnek kauçuklar, hem blankete hemde mekanizmaya temas ederler. Bu sayede görüntü düzgün bir şekilde yüzeye aktarılır.
Ofset Baskı Hangi Alanlarda Kullanılır?
Ofset baskı, baskı ihtiyacı duyulan hemen hemen her yerde kullanılabilir. Gazetelerin, kitapların, dergilerin, broşürlerin, faturaların, kartvizitlerin ve karton ambalajların basımında kullanılabilir.
Teknoloji geliştikçe ofset baskı ve özelliklerinden yararlanarak, hazırlanan tasarımlar direkt olarak kağıda aktarılabilir. Bu sayede daha hızlı ve seri şekilde baskı yapmak mümkündür. Bu sebeple yapılacak olan çalışmanın bilgisayar ekranından direkt olarak kağıda aktarılabiliyor olması da ayrı bir avantaj olur.
Ofset Baskının Avantajları Nelerdir?
- Düşük maliyetle istenildiği kadar baskı yapılabilmesidir.
- Diğer baskı türlerine nazaran ofset baskı daha fazla ürün kazandırmaktadır.
- Baskı makinelerinde basılacak her renk için ayrı birimler bulunmaktadır.
- Ofset baskıda birkaç rengi bir arada yapabilmek büyük bir avantaj sağlamaktadır.
- Hem zamandan kazandıran hem de hızlı sonuçlanan bir iş oluşturmaktadır.
Ofset Baskı Çeşitleri Nelerdir?
Temel olarak 2 çeşidi bulunmaktadır.
- Tabaka ofset baskı; Tabakalanmış kağıtların kullanıldığı ofset baskı türüdür. Birbirinden farklı boyutlarda pek çok kağıda uygulanabilir. Genelde 25 ila 100 cm materyaller kullanılmaktadır. En az 2 en çok 12 renk seçeneği bulunmaktadır. Özellikle kartvizit gibi küçük baskılar için tabaka ofset baskı tercih edilmektedir.
- Web ofset baskı; Bobin ya da rulo kağıtların kullanıldığı baskı modelleridir. Ucuz olan türle, yüksek hızda daha fazla baskı yapabilme şansı vardır. Büyük boylu baskılar için web baskının tercih edilir. Gazete ve dergi basımlarında daha çok tercih edilir.
Tel Dikiş Nedir?
Tel Dikiş Nasıl Yapılır?
Tel Dikiş Hangi Alanlarda Kullanılır?
Tel Dikişin Avantajları Nelerdir?
Tel Dikiş Çeşitleri Nelerdir?
Omega Dikiş Nedir?
Omega Tel Dikiş Nasıl Yapılır?
Omega Tel Dikiş Hangi Alanlarda Kullanılır?
Omega Tel Dikiş Avantajları Nelerdir?
Omega Tel Dikiş Çeşitleri Nelerdir?
Cilt Nedir?
Baskısı yapılan (katalog, defterler, kitap, dergi vb.) sayfa sırasına göre sıralanarak, mukavva veya özel cilt bezleri gibi sağlam malzemeler kullanılarak, farklı ciltleme teknikleri uygulanır.
Ürünün dağılmaması ve birbirine tutturulmasını sağlayan işlemlerin tümüdür. Bu sayede basılan dokümanların ömrü uzar ve sağlam olur.
Amerikan Cilt Nedir?
Ülkemizde Amerikan Ciltleme olarak da bilinen bu yöntem, dokümanların sırtlarından tutkallanarak uygulandığı bir ciltleme yöntemidir. Formalar dört kenarından kesilerek, tutkal ile sırtlarından birbirlerine yapıştırılır. Sırt yüzeyini çaput bezi ya da farklı kalınlıklardaki tel ile daha sağlamlaştırılır.
Uzun ömürlü kullanım gerektiren kitaplar, ajanda gibi ürünler dışında, karton kapaklı ciltleme sistemleri geliştirilmiştir. Tırtıklı bıçaklı makinalar ile taşlanır. Tutkallanarak kapak takılır, yüksek basınçla preslenir.
İplik Dikiş Amerikan Cilt Nasıl Yapılır?
Bu yöntem de formalar sırtlarından delinerek, ipek, pamuk veya naylondan yapılmış sağlam ipliklerle dikilir. Artık teknolojinin gelişimiyle bu işlemler makinalarla yapılmaktadır.
Makinalar basılan bütün formaları sıralı bir şekilde birbirine bağlayarak diker. Formalar daha sonra, içeriği oluşturan gruplar halinde kesilir. Bu yöntem en uzun ömürlü yöntemdir.